Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎖️ 543 fietszadels in 🏬 8 webshops

Het juiste fietszadel: waar moet je op letten?

Een comfortabel zadel maakt een wereld van verschil; een slecht zadel kan zelfs de leukste fietstocht verpesten. Ga je een elektrische fiets kopen en vraag je je af hoe je een goed zadel kiest bij zo’n ruim aanbod? Goed nieuws: wij hebben alle factoren op een rijtje gezet. Met onze keuzehulp laten we je zien waar je op moet letten bij het uitkiezen van een fietszadel. Benieuwd? Lees dan verder!

Comfort en duur van de ritten

Het is allereerst belangrijk om te bedenken hoe lang je meestal fietst. Voor korte ritjes in de stad is een zacht gelzadel vaak comfortabel genoeg, maar als je langere tochten maakt, kun je beter kiezen voor een steviger zadel.

Zitklachten en ondersteuning

Veel mensen willen een nieuw fietszadel omdat ze last hebben van hun huidige zadel, zoals tintelingen of huidirritatie. Het is belangrijk om te weten dat een zacht zadel niet altijd de beste keuze is. Een goed zadel moet vooral je bekken goed ondersteunen om instabiliteit en wrijving te voorkomen. Je kunt dus de beste elektrische fiets hebben, maar je moet echt goed kijken naar het zadel om comfortabel te kunnen fietsen.

Lichaamstype en zitbotjes

Kijk ook altijd naar je lichaamstype en de breedte van je zitbotjes. Ouderen met een dunnere huid en fietsers die wat lichter zijn, hebben vaak meer comfort op een zachter zadel. Ook zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft de zitbotjes. Dit heeft weer invloed op welk zadel het beste past.

Houding op de fiets

Verder heb je je zithouding. Ben jij een sportieve fietser en zit je vaak voorovergebogen? In dat geval is een smaller zadel meestal beter. Fiets je echter rechtop, zoals op een elektrische fiets, dan zit je comfortabeler op een breder zadel.

Afstelling en zadelpijn

Het juist afstellen van je zadel kan zadelpijn voorkomen. Zorg ervoor dat je zadel zo is ingesteld dat je gewicht goed verdeeld wordt over je zitbotjes. Probeer ook om tijdens het fietsen regelmatig van houding te wisselen en af en toe even te staan op de pedalen. Op die manier kun je de druk op je zitvlak verminderen. Waar moet je op letten bij het afstellen?  Een goede vuistregel is dat je zadel op de juiste hoogte staat als je been licht gebogen is bij maximale strekking tijdens het fietsen. Om te controleren of je zadel niet te ver naar achteren staat, zet je je elleboog tegen de punt van het zadel; je gebalde hand moet het stuur raken. Zorg er ook voor dat je zadel zo horizontaal mogelijk is afgesteld; het mag niet te veel naar voren of naar achteren kantelen.

Zadelmeting bij de fietsenwinkel

Heb je  moeite met het vinden van het juiste zadel? Kies dan voor een zadelmeting in de fietsenwinkel. Hierbij worden de drukpunten van je zitvlak gemeten om het zadel perfect af te stellen op jouw lichaam. Dit voorkomt zadelpijn en zorgt voor een comfortabelere fietservaring.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

fietszadel-expert.nl
Logo